Hoe schrijf je goede teksten voor je website?

Tekstschrijver Best Interactive Acts Wilma Vervoort SEO Tekstschrijver

SEO Tekstschrijver


Hoe schrijf je goede web content? Website-pagina’s of blogs schrijven is een vak apart.  Zomaar lekker een eindje weg schrijven gebeurt vaker dan je denkt. Want de verleiding is groot om gewoon je eigen verhaal te vertellen. JIj weet het immers het beste!

Maar …  als je het schrijft met de bedoeling dat andere mensen het ook gaan lezen is het handig om je aan een aantal spelregels te houden.

Content writing tips van Google

Google bepaalt de spelregels. En wat zou het HEERLIJK zijn als Google gewoon precies zou vertellen wat ze inhouden, maar helaas. Het blijft mistig. Hele volksstammen duiken daar dagelijks in om uit te pluizen wat Google nu precies wil. En denk je eindelijk gevonden te hebben wat Google wil, dan zie je dat dat langzaam maar zeker nog verandert ook!

Maar ja, als je echt wilt scoren is het dus zaak daar rekening mee te houden. Wat in ieder geval altijd een punt van belang is: ZOEKWOORDEN. Google verdient daar namelijk gigantisch veel geld aan. Alleen de toepassing ervan verandert nogal eens. Je kan er op deze site Meer lezen over zoekwoorden.

Naast zoekwoorden houdt Google altijd van SUU:

 • S specifiek
 • U uniek
 • U up to date

Het is belangrijk dat je duidelijke informatie verschaft die je zelf hebt geschreven (of je tekstschrijver natuurlijk). En zorg dat de boel up to date blijft. Niks zo ontmoedigend als een website of social waar nooit iets op gebeurt. Dat werkt niet alleen NIET, het werkt ook nog tegen je! Ga jij een winkel binnen waar vergeelde, stoffige dingen in de etalage liggen? Ik denk het niet.

Zoekwoorden vaststellen

Voordat je ook maar 1 letter op “papier” zet zorg je ervoor dat je een lijst hebt met de juiste zoekwoorden. Wie wil je gaan bereiken? En wat zouden die mensen intypen in een zoekmachine wanneer ze zoeken naar iets wat jij levert? Zonder de juiste zoekwoorden is de kans op succes klein.

Zoekwoorden verwerken

Zoekwoorden goed verwerken is een vak op zich. Zet ze op de juiste plekken neer (meta description, pagina-namen, headers) en uiteraard in de teksten zelf. In een goede context uiteraard. Maar overdrijf het niet. Ten eerste houdt Google daar niet van en ten tweede is het heel irritant om te lezen.

Website of social up to date houden

Je kunt natuurlijk niet alsmaar nieuwe pagina’s toevoegen of herschrijven. Het goede nieuws is: dat hoeft ook niet. Als je regelmatig een blog schrijft en deze op je website zet of op je social deelt ben je al een heel eind. Ook voor die blog geldt: Gebruik De Juiste Zoekwoorden.

Blogs kopiëren

Beter van niet … Het geeft niet het resultaat waar je naar op zoek bent en daarnaast komt het over alsof je zelf totaal geen inspiratie hebt. Nou is dat laatste misschien nog wel waar ook! Maar huur dan iemand in die het van je overneemt. Dat is echt een goede investering want naarmate je meer (en uniek) blogt, gaat Google je steeds leuker vinden. Ik kan je helpen bij het schrijven van blogs of andere content.

Waarom een bestaande blog overnemen niet werkt? Omdat Google checkt of jouw tekst wel uniek is. Dus met 1 op 1 kopiëren schiet niks op. Je kan wel delen ervan gebruiken, maar zo’n 70% moet toch echt wel uit je eigen koker komen.

Gebruik goede afbeeldingen

Afbeeldingen trekken de aandacht. Zorg ervoor dat je het juiste formaat gebruikt zodat het er ook op de smartphone of tablet goed uitziet. Het beste is om afbeeldingen te gebruiken die van jezelf zijn. Lukt dat niet, zorg dan dat je rechtenvrije afbeeldingen gebruikt of de prijs betaalt die er voor staat.

10 tips voor het schrijven van content

 1. Maak meteen duidelijk waar het over gaat.
 2. Gebruik duidelijke, korte titels en koppen die de hoofdlijnen van het artikel duidelijk maken
 3. Deel de tekst op in alinea’s met witregels ertussen
 4. Gebruik voornamelijk korte zinnen.
 5. Schrijf eenvoudig en gebruik zo min mogelijk vaktermen. Vermijd specifieke afkortingen.
 6. Het is goed om te “linken” naar andere pagina’s of andere websites. Er zijn goede links en slechte links. Een voorbeeld van een slechte link: Klik hier! Wees specifiek, bijvoorbeeld: Meer weten over bergbeklimmen?
 7. Gebruik cijfers als je getallen wilt gebruiken. Het valt veel beter op.
 8. Afhankelijk van je doelgroep kies je de aanspreekvorm; u, jij of jullie.
 9. Zet aan tot actie. Dus niet: het is mogelijk om …. maar  U kunt … of Je kunt …
 10. En uiteraard zorg je ervoor dat de tekst foutloos is. Ook al ben je er zelf van overtuigd dat het 100% goed is, laat iemand anders voor de zekerheid ook nog even kijken. Een spellchecker haalt er niet alles uit, met name bij grammaticafouten kun je daarmee flink de mist in gaan!

Scoren in GoogleTips en Tricks

continuous contenttekstschrijvenZoekwoorden

Geef een reactie