Claim Google My Business

Tekstschrijver Best Interactive Acts Wilma Vervoort Google My Business

Google My Business

Claim snel jouw Google My Business (oftewel: Google Mijn bedrijf), kortgezegd GMB, de gratis service die Google biedt om compact informatie over je bedrijf weer te geven. Die informatie verschijnt dan aan de rechterkant van de zoekresultaten. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een Google-account en tijd om het goed in te vullen.

Waarom zou je Google My Business gebruiken?

Omdat het een extra middel is om je bedrijf of organisatie onder de aandacht te brengen van je doelgroep. En het is nog gratis ook. Toch blijkt dat ongeveer 44% van alle GMB’s niet “geclaimd” zijn, dus niet opgeëist door het bedrijf of de organisatie. Wanneer je Google+ gebruikt: dat verdwijnt binnenkort! Als het goed is heb je een mail ontvangen waarin staat hoe je zaken die daarin staan kunt archiveren. Maar dat kan maar gedurende een bepaalde tijd, dus niet vergeten het te regelen!

Of … juist niet gebruiken?

Het meest gehoorde bezwaar is: mensen kunnen nare reviews plaatsen. Dat kan inderdaad, maar … ook goede! Het is belangrijk dat, als mensen reviews plaatsen, je erop reageert. Heeft iemand een terechte, nare review geschreven: dan weet je wat je te doen staat zou ik zeggen. Als het onterecht is: schrijf dan je weerwoord.

Een ander bezwaar: mensen zien meteen ook jouw “concurrenten”. Wanneer een algemene zoekterm wordt ingevoerd (bijvoorbeeld Bloemist Best) dan duiken er inderdaad allerlei bloemisten op. Dat is dus juist een reden om te zorgen dat je er in ieder geval tussen staat zou ik denken!

Own this business?

Dat zie je in het GMB-panel staan bij organisaties die hun GMB niet geclaimd hebben. Zie je dat bij jouw GMB staan? Klik erop en ga het verificatieproces in. Google wijst je stap voor stap de weg! Voorkom dat iemand anders jouw listing gaat claimen. Natuurlijk is er een procedure om het “terug te claimen” maar voorkomen is beter dan genezen toch?

Reviews

Probeer “echte” reviews te krijgen van mensen die goede ervaringen met jouw diensten of producten hebben opgedaan. Hoe meer reviews, hoe beter je rankt. Gewoon aan mensen vragen of ze een review willen schrijven is de beste manier om ze te krijgen.

Welke gegevens kun je vermelden in je listing?

Uiteraard je contactgegevens, openingstijden etc. Maar … je kunt ook video’s en foto’s uploaden, reviews ontvangen (en daarop reageren) en “posts” plaatsen. Daarover straks meer. Wanneer je alles hebt ingevuld wordt het niet direct getoond; er moet eerst nog een verificatie plaatsvinden door Google (bij jij echt de “owner”?). Je ontvangt een code (meestal via een fysieke kaart via de post) die je kunt invoeren, daarna worden je gegevens zichtbaar.

Posts plaatsen

GMB biedt je de mogelijkheid korte berichten te plaatsen (max 1500 tekens). Misschien heb je een leuke aanbieding of actie die je onder de aandacht wilt brengen. Of een evenement? De ideale afbeelding hierbij heeft een formaat van 750×750 pixels. Je kan meteen een Call To Action meenemen in deze post (je kan kiezen uit een aantal buttons waar je een link aan kunt koppelen).

Heb je hulp nodig bij het completeren van je listing? Neem gerust contact met me op!

Scoren in GoogleTips en Tricks

Geef een reactie