Hoe kom ik aan content?

Content schrijven voor website of social media Interactive Acts

Ja, hoe kom je aan content?

Op een of andere manier zit er wel van alles in je hoofd en je weet van alles te vertellen als mensen je naar je bedrijf of passie vragen. Maar het OPschrijven?? Nee, dat gaat ‘m niet worden.

Schrijven is een vak

Daar kom ik zelf steeds meer achter. Het is dus ECHT een vak. En (gelukkig voor mij dan toch) niet zo heel veel mensen kunnen het. Als ze het toch gaan proberen kost het ze heel veel tijd en echt tevreden met het resultaat zijn ze dan ook nog niet. Dus laten ze het maar zitten. En dat is jammer, want als je regelmatig iets publiceert geef je een heel positief signaal af naar de buitenwereld. Namelijk dat je iets te melden hebt.

Maar hoe kom je nou aan onderwerpen om over te schrijven?

Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Praat met mensen, met je klanten, medewerkers, toeleveranciers, familie en stel vragen. Wat vinden ze van jouw diensten, producten, oplossingen? Waar schrijven je concurrenten over? Ga Googlen en lees teksten van anderen die over jouw vakgebied schrijven. Maar ga ze alsjeblieft niet 1 op 1 overtypen of, erger nog, de link naar het artikel integraal overnemen in 1 van je eigen posts!

Maak korte berichten

Dat leest lekker snel. Als je input hebt verzameld verschiet dan niet al je kruit in 1 keer (dus in 1 post of blog); verdeel het over een paar aparte berichten. Ik zei vroeger altijd: schrijf op de manier waarop je praat. Maar dat pakt soms niet goed uit. Dus tegenwoordig is mijn advies: Laat iemand anders het lezen voordat je gaat publiceren.  Misschien is je tekst onduidelijk of langdradig in de ogen van de ander. Luister naar het commentaar wat je krijgt en doe daar iets mee.

Frequentie

In het begin lijkt het een fluitje van een cent, iets posten. Dus de neiging om een paar keer per week iets te publiceren is groot. Nieuwsbrief? Geen punt! Die hebben we ZO vol! Ik adviseer om rustig aan te doen. Je kunt beter met 1 keer in de 2 weken beginnen en dat heel lang volhouden dan 1 maand lang drie keer per week knallen en vervolgens volkomen opdrogen.

Mooie beelden alleen is niet genoeg

“Van een knappe tafel kun je niet eten” zei mijn moeder altijd. Dat klopt. Natuurlijk moet alles er aantrekkelijk uitzien maar de informatie die op de site staat moet duidelijk en toegankelijk zijn. En up to date.

Afbeeldingen

Maak je eigen afbeeldingen (wel zo leuk), dan heb je nooit gedoe met rechten van iemand anders. Laatst was het weer op tv. Iemand kreeg een megaboete aan zijn broek omdat hij foto’s had gebruikt van iemand anders. Wil je perse een foto van iemand anders gebruiken, probeer dan contact te zoeken en vraag wat ze ervoor willen hebben. Misschien willen ze alleen maar hun naam vermeld hebben.

Zorg voor een nette etalage

Ik vraag het wel eens aan mensen. Als jij aan het winkelen bent, ga je dan met veel plezier een winkel binnen met een stoffige etalage die er verwaarloosd en onverzorgd uitziet? Waarschijnlijk niet. Waarom zouden mensen dan wel een website of webshop bezoeken die compleet out-of-date is? Laat staan iets bestellen?

Mijn collega zegt altijd dat hij niet snapt dat mensen duizenden euro’s uit willen geven aan het inrichten van hun winkel, maar hun webshop mag niets kosten. Dus zo weinig mogelijk tekst erin en kan het design liefst ook een beetje goedkoop? Terwijl alle cijfers uitwijzen dat online-verkopen de pan uitrijzen! Dus investeren in een goede webshop en website EN zorgen dat de laatste nieuwtjes erop staan is slim.

Natuurlijk kan ik ook teksten voor jou schrijven, of jouw teksten redigeren. Stuur maar een bericht om uit te vinden wat ik voor je kan doen.

 

No comment

Geef een antwoord