Omzet PostNL: 48% vanuit eCommerce

Sorteercentrum PostNL

Een flinke stijging ten opzichte van 2017, maar liefst 14%.

Herna Verhagen, CEO van PostNL, vertelt dat ze de groei proberen bij te benen door hun netwerk uit te breiden, meer mensen in te huren en voortdurend te innoveren. “In 2018 nam het aantal pakjes met meer dan 20% toe” vertelt Herna. Normaal gesproken, dus op een gemiddelde dag, leveren we zo’n 800.000 pakjes af. Op piek-dagen zoals Sinterklaas en Black Friday nam dat aantal toe tot ongeveer 1.4 miljoen!

Tegelijk met de groei nam echter de klant- en medewerkerstevredenheid af.

PostNL geeft aan dat ze blijven focussen op de transformatie naar een op Commerce gericht logistieke organisatie. Daarnaast maakten ze bekend dat ze Sandd willen overnemen, hun directe concurrent. Daarover moet de ACM (autoriteit consument en markt) zich nog wel even buigen trouwens.

 

eCommerceNieuws

Geef een reactie