Hoe schrijf je een blog voor iemand anders? Deel 1

Tekstschrijver Best SEO Wilma Vervoort Best

Ja, hoe schrijf je een blog voor iemand anders? En zorg je ook nog dat de hoeveel tijd die je eraan besteedt binnen de perken blijft. Want waarschijnlijk wil je er ook nog wat aan verdienen.

Online – telefoon – maar GEEN bezoek

Zodra mensen van me verlangen dat ik persoonlijk bij ze langs kom kondig ik gelijk aan dat in dat geval de teller gaat lopen. Ik ben door schade en schande wijs geworden. Het begon in de tijd dat ik voor het Eindhovens Dagblad ging werken en interviews moest afnemen. Ik ging erop af! Dat leek me leuk!

Het was ook leuk, daar niet van. Maar het vrat tijd! Want ja, die mensen vonden het keileuk dat ik kwam, dus er werd taart gehaald en koffie gezet. Vaak schoof er nog een vriend of familielid aan en voor ik het wist stond ik 2 uur later buiten met toeterende oren en rode wangen. Maar er stond nog geen letter op papier he. Dat moest dan nog gebeuren. Al met al klokte ik een uur of 3 per artikel en ja, daar kan de kachel niet van roken natuurlijk. Dus ik stapte over naar het telefonisch interview. Iedereen is vanzelf al korter van stof door de telefoon en inmiddels zit ik gemiddeld nog geen 20 minuten aan de lijn.

Voor een blog geldt in wezen precies hetzelfde. De crux zit hem, ook hier, in de goede voorbereiding. En dan doel ik met name op de opdrachtgever.

Voorbereiden

Als je van te voren het blog-onderwerp weet kun je je alvast inlezen. Mijn ervaring is echter dat het vaak zo specifiek wordt dat de input van de opdrachtgever zelf de inhoud grotendeels bepaalt. Dus ik ga me niet meer compleet inlezen voor ik het interview in ga. Kan altijd achteraf nog mocht dat nodig zijn.

Ik stuur de opdrachtgever vooraf een mail met daarin de volgende aandachtspunten:

Afbeeldingen

Ik laat de opdrachtgever zelf de afbeelding aanleveren. Daarbij geef ik aan dat verreweg de beste afbeelding er eentje is die uit de eigen koker komt en dat een afbeelding weliswaar iets moet zeggen over de inhoud van de blog maar dat daar best wat vrijheid in betracht kan worden. Een sloom voorbeeld (letterlijk): gaat de blog over logge procedures dan is een foto van een schildpad best aardig. Nou heeft niet iedereen een schildpad thuis liggen natuurlijk, maar dit voorbeeld brengt mensen wel op een idee.

Onderwerpen

Ze moeten voorafgaand aan het interview ZEKER weten wat het onderwerp van de blog moet zijn. Dat lijkt een open deur maar zoals zo vaak met open deuren: dit blijkt in de praktijk geen overbodig verzoek. Mensen hebben de neiging om al pratend van gedachten te veranderen. Ineens lijkt een ander onderwerp toch veel beter! Als dat de eerste minuut opduikt: PRIMA! Na een kwartier iets minder. Als ik maar 1 blog aan ze heb verkocht (initieel) is dit een perfect koopsignaal om er nog eentje te slijten! En dan mogen ze kiezen welk onderwerp het eerst aan bod komt.

Vragen

Ik geef ze 14 standaardvragen die tijdens de blog de revue zullen passeren. De ene vraag zal wat meer van toepassing zijn dan de ander maar in ieder geval weten ze welke kant het op gaat en kunnen ze alvast nadenken.

Controle houden over tijd (en dus verdiensten)

Ik geef aan dat ik per blog een half uur interview. Mijn tarief is daarop berekend. Als het langer duurt gaat de prijs omhoog. Ik vraag een vast bedrag per blog. Dat is inclusief interview, schrijven en zonder revisie. Want revisies zijn listig, als je die in de vaste prijs meeneemt tenminste. Voor je het weet ben je de hele boel aan het herschrijven. Revisies en alles wat langer duurt qua interview dan een half uur gaat tegen regulier uurtarief.

Overigens laat ik opdrachtgevers voor blogs altijd (een deel) vooruitbetalen. Als mensen daar moeilijk over doen weet je eigenlijk al hoe laat het is. De keren dat ik daaraan voorbijging heb ik eigenlijk altijd betreurd. Het leverde uiteindelijk veel te weinig tot niets op. Dus mijn advies is: niet mee in zee gaan.

Volgende keer schrijf ik over mijn 14 standaardvragen die ik voorleg.

Ben je nu getriggerd en wil je dat IK jouw blogs ga schrijven? Of andere content? Graag! Leuk! Neem contact met me dan kunnen we de mogelijkheden bespreken!

 

Content schrijvenTips en Tricks

Geef een reactie