Hoe schrijf je een blog voor iemand anders? – Deel 2


Interview-vragen

Zoals beloofd deel ik in deze blog mijn 14 vragen die ik voorleg aan opdrachtgevers voor wie ik een blog ga schrijven. Ik stel ze deze vragen tijdens een interview van ongeveer een half uur, via de telefoon of skype of whatsapp en ik stuur ze de vragen voorafgaand aan het gesprek toe. Dan kunnen ze zich goed voorbereiden (in theorie dan toch).

Soms vragen mensen of ze gewoon schriftelijk kunnen reageren, maar dat werkt niet zo goed in de praktijk; uiteindelijk zit je dan toch weer aan de telefoon om toelichtingen te vragen, dus dat is dubbel werk. Daarnaast, het grote voordeel is dat je, al telefonerend, de antwoorden kunt intypen. De volgorde van de vragen is op zich niet dwingend en sommigen zullen zelfs helemaal niet ter zake doen. Maar beter mee dan om verlegen zeg ik altijd maar.

The big 14

 1. Voor wie is de blog bestemd (doelgroep)?
 2. Waarom is dit onderwerp belangrijk voor hen?
 3. Welke zoekwoorden zouden zij intypen wanneer zij meer over dit onderwerp zouden willen weten?
 4. Welke concurrenten kom je op dit specifieke vlak tegen?
 5. Wat melden de concurrenten hierover? Ben je het daarmee eens? Hoe zou je het kunnen pareren?
 6. Zijn er onzinverhalen in omloop die je kunt pareren?
 7. Is er een autoriteit op dit onderwerp die je bewondert? Wie is dat?
 8. Heb je testimonials van iemand (over dit onderwerp)?
 9. Wat wil je (in eigen woorden) vertellen?
 10. Wat geef je weg (tips en tricks)?
 11. Komt er een vervolg op deze blog op een of andere manier (zodat je alvast een aankondiging kunt doen)?
 12. Wat wil je met de blog bereiken?
 13. Wat bied je de lezers aan?
 14. Hoe zetten we de lezers aan tot actie?

Aan de hand van de antwoorden sla ik vervolgens aan het schrijven. Ik probeer daarbij de sfeer te pakken die de opdrachtgever uitstraalt; vaak hoor ik echter dat hen dat niet zoveel uitmaakt. Ze willen gewoon een goede blog en als die toevallig MIJN sfeer uitstraalt is dat verder prima.

Lengte van de blog

Nou, daar zijn de geleerden het niet zo over eens. Zoveel hoofden, zoveel zinnen. In ieder geval moet de blog zeker 300 woorden bevatten om door Google geindexeerd te worden. Verder is uit onderzoek gebleken dat de gemiddelde blog tegenwoordig rond de 1800 woorden zit. Dat is een flinke lap tekst! De redenering die daarachter zit is dat Google dan vanuit een bredere basis kan gaan beoordelen of de content waardevol is. Een bijkomend voordeel is dat mensen die de hele blog uitlezen, langer op je site blijven hangen. Dat is ook weer een puntje in je voordeel. Maar dan moet de blog wel pakkend geschreven zijn.

Mijn persoonlijke mening? Ik denk dat de hoeveelheid woorden niet een doel op zich moet zijn. Als je blog langdradig wordt omdat je er zoveel mogelijk woorden in probeert te stoppen zit je op de verkeerde weg. Ik vind 1800 woorden erg lang; vraag me serieus af of mensen dat lezen. En zeg nou niet dat ze dat heus wel doen als het maar goed geschreven is. De clou is namelijk dat veel mensen bij het zien van zo’n lap tekst niet eens BEGINNEN te lezen maar gelijk afhaken. Daar zit je dan met je knap geschreven tekst!

Hoe schrijf je een lange(re) blog?

Je kunt met betrekking tot een bepaald onderwerp er zaken bij gaan halen aan de hand van research. In de bovenstaande vragen zie je dat ik altijd wil weten van de opdrachtgever of er concurrenten zijn die ook over het onderwerp schrijven. Als dat het geval is kan je daar in de blog op ingaan.

Ook vraag ik of er “broodje aap”-dus onzinverhalen- in omloop zijn; die kun je dan mogelijk pareren.

Wat ik ook wel doe is mensen bellen om een reactie of mening te vragen. Ik leg ze een toepasselijke stelling voor en laat ze daar op reageren. Wanneer je mensen vertelt dat je dit doet omdat je een blog aan het schrijven bent kun je zomaar een nieuwe opdrachtgever aanboren trouwens. Ook weer mooi meegenomen!

En verder natuurlijk gewoon zelf Googlen over het onderwerp; wat komt er allemaal voorbij? Wat schrijven anderen? Ben je het daarmee eens?

Je ziet, op zich is het niet zo moeilijk om uit te wijden en zo de blog op lengte te krijgen. Een bijkomend voordeel is dat de blog informatiever wordt voor de lezer; die zal eerder het gevoel krijgen dat hij er echt iets van heeft opgestoken.

Wat echt moeilijk is? Wanneer je maar weinig tekst mag gebruiken om iets duidelijk te maken. Ik moet dan altijd weer denken aan:

Karel

Je zal wel denken: wie de (piep) is Karel?? Karel had vroeger, net als ik, een kantoor in een antikraak-pand. Het was een kleurrijk figuur die bekend stond om zijn aparte uitspraken. Eentje daarvan vond ik zo geweldig dat ik ‘m nog steeds herinner:

“Ik schrijf u een lange brief omdat ik geen tijd heb voor een korte!”

En zo is het maar net! Volgende keer vertel ik over opbouw en frequentie. Tot dan!

En je weet het … je kunt bij mij een abonnement afsluiten op blogs. Ik schrijf ze en jij kunt er je website en je socials mee up to date houden. Keertje proberen? Neem dan contact met me op, dan leg ik je uit hoe het werkt!

Content schrijvenScoren in GoogleTips en Tricks

Geef een reactie