13 tips over content schrijven

content schrijven tekstschrijver Wilma Vervoort-Interactive Acts

13 tips over content schrijven, het hadden er ook 30 kunnen zijn want content schrijven is een vak op zich. Of het nu online content is of “gewoon” een advertorial op papier, het is veel meer dan alleen maar tekstschrijven. Je schrijft immer niet voor de lol maar je wilt er iets mee bereiken.

Wat dat is? Geen idee, het kan van alles zijn. Je wilt iets verkopen of toelichten, jezelf of je organisatie profileren. Daarbij is het doel duidelijk: je wilt lezers trekken EN boeien zodat ze gaan doen wat jij graag wilt: contact met je zoeken, iets bij je kopen en (minimaal) jouw content delen met anderen zodat er een olievlek gecreëerd wordt.

Content schrijven die hits oplevert

Bij de onderstaande tips ik ga ervan uit dat je content voor jezelf schrijft en niet voor een opdrachtgever. Hoewel ik in mijn hoofd altijd een rollenspel speel tussen de tekstschrijver Wilma en de opdrachtgever Wilma. Ik praat hardop en zet voor beide Wilma’s twee stoelen klaar waar ik, afhankelijk wie van ons tweeën aan het woord is, op ga zitten. Klinkt maf, maar werkt (voor mij althans) echt! Probeer ‘t eens!

 1. Waar ga ik over schrijven?

Bepaal het onderwerp en maak het niet te breed. Houd focus, vermijd zijsporen. Zaken toelichten doe je het best aan de hand van een voorbeeld. Houd het aantal voorbeelden ook beperkt.

 1. Wat en wie wil ik bereiken?

Wil je iets promoten? Wil je je opinie geven? Wil je je lezers informeren? Maak een keus en bedenk vervolgens hoe je dat doel kunt bereiken.

 1. Welke toon ga ik aanslaan?

Vraag je af hoe je het verhaal tegen je buurman zou vertellen die van toeten noch blazen weet en maar kort de tijd heeft. Vermijd vakjargon.

 1. Hoe houd ik de lezer bij me?

Maak meteen in de eerste alinea duidelijk wat er “te halen valt”. Schrijf dat zo aantrekkelijk mogelijk op zodat mensen zin hebben om verder te lezen. Vervolgens ga je daar in de volgende alinea’s dieper op in. Wat ze echt MOETEN lezen staat bovenin. Wat “mooi meegenomen” zou zijn kan naar beneden.

Vermijd aannames. Wat voor jou vanzelfsprekend is geldt niet per definitie voor de lezer. Houd het zoveel mogelijk open.

 1. Hoe lang zijn mijn zinnen?

De ideale zinlengte is 10 tot 15 woorden. Niets is zo irritant als een zin een aantal keren moeten lezen voordat je hem snapt.

 1. Welke woorden gebruik ik niet?

Nou, geen schuttingtaal natuurlijk, maar dat lijkt me vanzelfsprekend. Al te joviale spreektaal zou ik ook vermijden, evenals woorden die iedereen gebruikt. Je wilt je immers onderscheiden van de rest. Ik noem wat voorbeelden van woorden die ik persoonlijk mijd als de pest (ook in mijn spreektaal trouwens :-))

 • WIN-WIN situatie
 • Een stukje … (begrip, medewerking)
 • Beleving
 • Genieten
 • Aanvliegroute
 • “Storytelling”*
 • “Leadership”*
 • *tenminste: als het om interessantdoenerij gaat. Ik weet het, de grens is vaag.
 1. Hoe houd ik de tekst overzichtelijk?

Gebruik tussenkoppen en opsomlijstjes (“bullets”). Maak de alinea’s niet te lang.

 1. Welke afbeeldingen gebruik ik?

In ieder geval afbeeldingen die ergens op slaan. Zet er een duidelijk onderschrift onder. Het liefst gebruik je je eigen afbeeldingen. Gebruik nooit zomaar afbeeldingen die je ergens op internet vindt; zoek uit of je ervoor moet betalen of dat je een bronvermelding moet opnemen.

 1. Hoe lang is de ideale tekst?

Zoals ooit iemand eens tegen me zei: “Ik schrijf je een lange brief want ik heb geen tijd voor een korte!” Het klinkt komisch, maar het is makkelijker een lange tekst te schrijven dan een korte, veelzeggende. Toch verdient dat laatste verreweg de voorkeur. Genoeg is genoeg. Maar Google vindt een blog die korter is dan 300 woorden geen blog. Hoewel daar de meningen over verdeeld zijn vind ik persoonlijk 300 woorden ook wel het minimum.

 1. Hoe krijg ik de lezer in beweging?

Zet hem aan tot actie, en niet alleen aan het einde van de tekst. Neem links op die naar een bepaalde pagina leiden of de mogelijkheid bieden een email te sturen.Op een website of -shop zijn uitnodigende buttons natuurlijk een must.

Wanneer je tekst op papier wordt uitgebracht kun je ook adressen van websites, e-mails of telefoonnummers noemen om mensen uit te nodigen of in actie te krijgen.

 1. Hoe weet ik of mijn tekst duidelijk is?

Laat het door iemand lezen die geen verstand heeft van het onderwerp. Ga niet in de verdediging als diegene met commentaar komt maar verdiep je in de suggesties. Ze zijn vast en zeker de moeite waard.

 1. Hoe erg zijn taalfouten?

Heel erg. Ook al schrijft bijna iedereen tegenwoordig alles met een “d”, jij doed dat niet 😊 De spell checker doet nog steeds zijn werk, maar is niet heilig. Bij voorkeur laat je iemand anders je tekst checken. Is zo iemand niet voorhanden, leg je tekst dan even weg en lees het daarna nog eens woord voor woord door.

 1. Hoe zit het met de uitroeptekens?

Alleen in de gebiedende wijs. Koop nu! Kijk uit! Dan moet het zelfs.

en dan extra: Tip nummer 14!

is eigenlijk geen tip. Mocht je vragen hebben of zoek je iemand die voor jou gaat schrijven? Neem contact met me op zodat we kunnen kijken of we kunnen gaan samenwerken. Ik kijk er naar uit!

 

 

 

 

 

 

 

 

No comment

Geef een antwoord