Wat kost het schrijven van een blog?

Dat ligt eraan wat je ermee wilt bereiken met die blog. Iets publiceren alleen maar ” … omdat er dan in ieder geval iets nieuws opstaat …”? Dan kan het “voor weinig”. Sterker nog, je kunt het zelf doen! Jat een stuk tekst, liefst uit het buitenland, gooi er een vertaling over heen en haal de raarste zinnen eruit. Zo klaar. In no time. En toch zeg ik je nu dat je die tijd beter voor iets anders had kunnen gebruiken. Want zo’n blog levert namelijk niks op. Wat kost het schrijven van een blog? Tijd (en als je die tijd niet hebt of je kunt het zelf niet): GELD.

Alle waar naar zijn geld

Mijn moeder zei het vroeger al: “Alle waar naar zijn geld”. Voor niks gaat de zon op en goed werk heeft tijd nodig. Allemaal waarheden als koeien.

Sinds ik als freelance tekstschrijver aan de bak ben loop ik regelmatig tegen mensen aan die zelf niet kunnen of willen schrijven. Uiteraard. Nu ben ik, van origine, een verkoper. Dus ik ken het spel dat gespeeld wordt: er moet iets van de prijs af. Of: er moet meer geleverd worden voor de prijs die genoemd wordt. Een beetje onderhandelen maakt me ook niet uit. Maar vaak gaat het ook anders. De persoon in kwestie heeft me zojuist verzekerd dat hij zelf toTAAL niet kan schrijven. Sterker nog, hij heeft er een bloedhekel aan en helemaal geen tijd voor. Prima tot zover zou je denken!

Nope. Vervolgens weet dezelfde persoon mij haarfijn uit te leggen hoeveel tijd het MIJ kost om een perfecte blog te schrijven van het liefst 2 kantjes. Ongeveer drie kwartier schijnt dat te zijn. Hij kan overal voor zo’n 40 euro terecht.Dat is het punt waarop ik zeg dat hij wel GEK zou zijn als hij dat niet zou doen! Voor 40 euro! Man, waar wacht je nog op! Ik prijs het nog eens een paar keer flink aan en wens hem dan veel succes.

Vaak begint het aan de andere kant dan te wankelen en wil men toch verder praten. Soms ook niet, vind ik ook goed. Ik weet wat ik waard ben en wat ik lever. De prijs die ik noem is reëel. Hij waarborgt de kwaliteit die ik wil leveren en die de opdrachtgever verwacht en ook mag verwachten. Als het werk voor minder geld gedaan moet worden moet er ergens een veer worden gelaten. Het moet immers uit de lengte of uit de breedte komen.

Natuurlijk ken ik de trucjes. Eerst de prijs opschroeven en vervolgens korting geven. Daar ben ik niet van. Opdrachtgevers die daarin willen trappen heb ik nooit begrepen.

Wat kost het om een blog te schrijven?

Allereerst: zomaar een blog of een GOEDE blog? Wil je GOEDKOOP of zoek je iets GOEDS?

pay peanuts get monkeys 2

Pay peanuts and get a monkey to do your job

Goedkoop = broddelwerk

  • De schrijver googled om bestaande teksten te zoeken. Liefst uit het buitenland want dan word je tenminste niet gesnapt.
  • Die teksten worden vervolgens lichtelijk herschreven; vaak niet eens door de schrijver zelf maar door een of ander stukkie software wat daarvoor gemaakt is.

En voilà, klaar is de blog. Maximaal een half uur werk. Is het uniek? Dacht het niet. Is het kwaliteit? Volgens mijn standaarden niet. Wat heb je eraan als opdrachtgever? Niks, want het is oude wijn in nieuwe zakken. Je bent misschien goedkoop uit maar het levert niets op. En daar was het eigenlijk wel om te doen.

Hoe hoort het dan wel?

  1. Het begint met een “briefing” van de opdrachtgever
  2. Vervolgens wordt er research gedaan
  3. De tekst wordt geschreven en bevat de juiste zoekwoorden. Je wilt immers gevonden worden door je doelgroep.
  4. Revisie door de opdrachtgever en aanpassingen verwerken
  5. Goede afbeelding zoeken en aanpassen naar het juiste formaat
  6. Blog met afbeelding op website plaatsen en ook in de “backend” optimaliseren voor de zoekmachines
  7. Posten op de sociale mediakanalen met een link naar de website.

Stap 1 tot en met 4 neemt anderhalf tot 2 uur in beslag. Stap 5 tot en met 7 nog eens minimaal een half uur.

Heb je dan kwaliteit? Zeker. Kan dat allemaal voor 40,00 euro? Nee, natuurlijk niet. De vraag is nu: wat heb jij nodig? Broddelwerk of goed werk? Voor het laatste moet je bij mij zijn. Stuur me een mail om me direct iets te vragen of kijk eens op mijn facebookpagina.  Misschien wil je eerst meer weten over hoe we zouden kunnen samenwerken. Daar kijk ik alvast naar uit. Fijne dag nog!

No comment

Geef een antwoord