Is Wifi-bellen gratis? Kijk uit!

Interactive Acts-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-COntent Schrijven-Is Wifi-bellen gratis Kijk uit-2

Ik heb hier in Zuid-Afrika mijn telefoon uiteraard aan de thuis-WiFi gekoppeld en kan Whatsappen, foto’s sturen, Facebooken, noem het maar op. Allemaal zonder dat ik ook maar EEN cent buiten de bundel in rekening krijg gebracht. En zo hoort het ook. Maar is Wifi-bellen gratis? Nee dus.

Omdat die verbinding altijd goed is bel ik (betaald) via Skype. Mijn schoonzoon merkte op dat ik misschien eens WiFi-bellen zou kunnen proberen. Ik aarzelde in eerste instantie maar bedacht vervolgens dat het eigenlijk geen kwaad zou kunnen. Ik had immers Mobiele gegevens en Roaming UIT staan op mijn telefoon. Als het via mijn “gewone” abonnement zou gaan zou ongetwijfeld de bekende melding”Mobiele gegevens inschakelen?” verschijnen. En dan kon ik nog altijd NEE zeggen, toch? Maar …. dat gebeurde niet, dus ik dacht dat ik snor zat.

Is Wifi-bellen gratis? Kijk uit!

Helaas pindakaas. Op de eerstvolgende factuur van Vodafone verschenen de “buiten de bundel”-kosten. Na geharrewar met hun supportafdeling ben ik erachter gekomen dat ze geen idee hebben hoe het werkt en verschillende standpunten innemen. Een ding is volgens hen duidelijk: ik heb Mobiele Gegevens en Roaming NIET uitgezet, daarom kreeg ik geen melding toen ik via de WiFi ging bellen en daarom heb ik kosten buiten de bundel voor mijn kiezen gekregen.

Interactive Acts-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-COntent Schrijven-Is Wifi-bellen gratis? Kijk uit!Voor wat betreft WiFi-bellen zeggen ze verschillende dingen:

  • Het kan niet werken als ik Mobiele gegevens en Roaming uit heb staan op mijn telefoon
  • Het werkt prima en kosteloos maar ik moet wel Mobiele gegevens en Roaming uitzetten

Wat ze ook zeggen, het klopt niet. Want het is namelijk sowieso niet kosteloos, het telt als gewone belminuten.

 

En toen?

Ik ben de specificaties van de “buiten de bundel-kosten” gaan uitvogelen en zag dat die alleen maar betrekking hebben op telefoongesprekken die ik heb ontvangen/gepleegd tijdens het WiFi-bellen! Terwijl ik dus mobiele gegevens en roaming uit had staan. En geen melding ontving toen ik iets ging doen waarvoor die mobiele gegevens zouden worden ingeschakeld. Geloof me, ik weet waar ik het over heb.

Als ik in een uithoek van dit huis mijn mail wil checken op mijn telefoon verschijnt er prompt een melding op het scherm: Wil je mobiele gegevens inschakelen? En dat doe ik dan natuurlijk niet. Dus waarom ik diezelfde melding NIET kreeg bij het WiFi bellen? Geen idee.

Conclusie

Let op, WiFi-bellen klinkt een beetje “gratis”, maar dat is het dus niet. Het wordt gewoon verrekend met je bundel, hoewel de regelingen per provider verschillen. Het maakt ook nog verschil of je in het binnen- of buitenland zit kennelijk. Er zijn verschillende blogs over te lezen en sommigen spreken elkaar tegen.

MAAR 1 ding klopt dus ECHT niet en dat is dat de mobiele gegevens-instelling op je telefoon automatisch wordt ingeschakeld zodra je via WiFi gaat bellen. Zonder dat je vooraf een melding krijgt. 

Ik ben schrijver van beroep en kan ook voor JOU precies op papier zetten wat JIJ bedoelt! Meer lezen? Klik hier of neem direct contact met me op. Ik heb ook een eigen nieuwssite

No comment

Geef een antwoord