Schoolplan maken is DE kans om te verbinden

Zoals vaak met (verplichte) “nummers” het geval is hebben veel teams een broertje dood aan het schrijven van een schoolplan. Elke vier jaar “moet” er een nieuw plan liggen dat voldoet aan de eisen van bijvoorbeeld de Inspectie. Zo’n plan kun je zien als een noodzakelijk kwaad. Ik denk dat het juist een kans is om met elkaar uit te vinden waar je als school voor wilt staan. Een schoolplan maken is DE kans om te verbinden juist. Daar met elkaar over van gedachten wisselen, horen hoe je collega’s erin zitten, het zorgt ervoor dat de connectie, de onderlinge verbinding wordt ververst.

Onderscheidend en uniek

En dat niet alleen: een schoolplan is DE manier om te laten zien hoe jullie je onderscheiden van andere scholen. Het begint al met de manier waarop het geschreven wordt. Geen bak met vakjargon maar een wervend stuk dat aantrekkelijk is om te lezen, ook voor een leek. Waar het enthousiasme vanaf spettert en waaruit blijkt dat het met passie is samengesteld. Door mensen met liefde voor hun vak en voor de leerlingen.

Zet het op de website van je school. Laat delen ervan terugkomen in je schoolgids. Kijk er met zijn allen regelmatig in om te kijken of je nog op koers ligt. Pas het aan op basis van voortschrijdend inzicht. Kortom: maak er een levend iets van in plaats van een document dat nauwelijks de kast uitkomt.

Schoolplan maken wordt team builden

Het is me duidelijk dat er vaak dezelfde “problemen” optreden als het om het opstellen van een plan gaat: de juiste informatie boven tafel krijgen en het verwoorden in een document. Het kost veel tijd en niet iedereen is dol op schrijven (om maar eens een “understatement” te gebruiken). Dus vaak is het een project waar iedereen een beetje tegenaan zit te hikken.

Ik kan jullie helpen om de informatie op een leuke, inspirerende en tijdbesparende manier boven tafel te krijgen. Het enige wat jullie hoeven te doen is jullie zienswijze en ideeën invoeren. Jullie zien elkaars “input” en kunnen daar desgewenst op reageren zonder dat je ingewikkeld met zijn allen in één en hetzelfde Word-document zit te werken (met alle onduidelijkheden van dien).

In je eigen tempo

In plaats daarvan werken jullie met zijn allen in de “cloud”, in een lay-out die gebaseerd is op de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs (voor het schrijven van een schoolplan). Natuurlijk kunnen we samen een andere lay-out verzinnen, geen probleem.

Jullie kunnen 24/7 inloggen. In je eigen tempo voer je je bijdrage in, lees je die van anderen en al die tijd weet je zeker dat je in de juiste versie werkt. En wel de meest recente, want er is er maar één. Wat je invoert hoeft niet “mooi” of foutloos te zijn. Het gaat om de inhoud. Niet om de vorm.

Maar die vorm is toch wel belangrijk? Zeker, en dat is nu precies waarom wij weer in beeld komen. Wanneer jullie klaar zijn met invoeren maken wij er een appetijtelijk, helder plan van. Een plan dat uniek is en dat reflecteert waar jullie school voor staat. Een plan waar jullie mee voor de dag kunnen komen.

Schoolplan maken is DE kans om te verbinden

“Wat een plezierige manier van werken is dit! In ons eigen tempo en geen last van schrijversblok. Want het hoeft niet mooi te zijn, als het maar duidelijk is.”

Zo maar een “quote” afkomstig van iemand waar we mee samengewerkt hebben.

Stel je eens voor dat het schrijven van een schoolplan (of welk plan dan ook trouwens) voortaan geen “gedoe” meer is maar een buitenkans om met elkaar te “team builden”. Hoe voelt dat? Wil je meer weten? Klik hier om er meer over te lezen. Of stuur ons een bericht met jullie gegevens. Dan kunnen we eens van gedachten wisselen. Om uit te zoeken hoe dit voor jullie kan werken. Ik kijk er alvast naar uit!

Content schrijvenNieuwsTekstschrijver

Geef een reactie